AirTag Nedir? Özellikleri ve Fiyatı Nasıl?

AirTag Nedir? Öyle sanıldığı gibi basit bir eşya takip cihazı mı? Diğer eşya takip cihazlarından bir farkı yok mu? O zaman Apple neden bu kadar çok bekledi? Daha önce tanıtım yapamaz mıydı?

İstesek daha onlarca soru çıkarabiliriz. Ama bu soruların hepsinde tek bir cevabımız var. O tek cevap şu ki AirTag sanıldığı kadar basit bir cihaz değil. Apple’ın bu kadar beklemesi ve ince eleyip sık dokumasının bir nedeni var.

Çünkü bu takip cihazı için her şey düşünülmüş diyebiliriz. Sadece bir eşyayı ya da cihazı nasıl takip edeceği değil, güvenlik için de detaylar düşünülmüş durumda. Gelin biz de neler var neler yok daha detaylı olarak bakalım. Çok konuşulan bu cihazın özelliklerine geçelim.

AirTag Tasarımı Nasıl?

Kısa bir tasarım detayıyla başlayalım. Yeni takip cihazı tasarım olarak çok benzersiz bir model değil. Dairesel bir tasarım yapısının sunulması söz konusu.

İnce ve küçük bir cihaz. Standart modellerde arka kısımda bazı emoji karakterleri var ve bu da tasarımın biraz daha dikkat çekici bir hale getirilmesini sağlamış oldu.

 

Bu önemli detayın dışında, Hermes özel versiyonları da bulunuyor. Bu özel versiyonlarda fark el işçiliği deri kullanılmış olması ve serinin bir anahtarlık ya da çanta askısı olarak satılması.

Onun dışında kutudan herhangi bir ek kılıf ya da anahtarlık çıkmıyor ama sonrasında kılıf ya da anahtarlık alabiliyorsunuz. Apple’ın sunmuş olduğu renkli kılıflar da var ama bunun dışında mutlaka dışarıdan satılan kılıflar da olacaktır.

Tasarımı çok bile uzattığımızı düşünüyorum ve hemen fark yaratan özelliklere geliyorum.

 

AirTag  Nedir?

Bir takip cihazı. Eşyalarınıza takıyorsunuz ya da eşyalarınıza koyuyorsunuz ve her daim eşyalarınızı Bul uygulamasından takip edebiliyorsunuz. Ultra geniş bant sistemi desteği sayesinde eşyalarınızın kaybolması durumunda onları çok kolay bir şekilde bulabiliyorsunuz.

Ama başta dedik ya öyle olan bir cihaz söz konusu değil. Normalde bu tip cihazlar ya Bluetooth sınırları içerisinde kullanılabiliyor ya da GPS sınırları içerisinde belli bir alana kadar kullanılabiliyor. Ya da tam yer tespiti mümkün olmuyor.

 

AirTag burada ayrılıyor. Apple ekosisteminde çalışan cihazın sistemi çok etkili. Cihaz, etrafında yer alan iPhone akıllı telefonlara veri gönderiyor. Bu konum verisi ise diğer iPhone cihazlar kullanılarak sizin iCloud hesabınıza gönderiliyor ve bu şekilde AirTag’ın yerini takip ediyorsunuz.

Yani diyelim ki çantanıza bir Air taktınız ve çantanız çalındı. Çantanız sizden çok uzak olsa bile çevredeki herhangi bir iPhone cihazı kullanarak size konum gönderimi yapılabiliyor.

Güvenlik Sorunu Oluşturmaz mı?

Bu durum güvenlik sorunu oluşturmaz mı diye soran çok oldu. Sonuçta sizin cihazınız bir başkasının iPhone’u üzerinden veri gönderimi yapacak. İster istemez kullanıcıların kafasında soru işareti olan bir durum. Fakat Apple bunu bizden önce düşünmüş. Bir kere veriler tamamen anonim olarak gönderiliyor.

Kişi ya da kullanıcı işaretli olarak gönderim yapılmıyor. Tamamen anonim gönderim ve sonucunda da doğru yer tespiti. İkinci kısımda ise şu var ki bilgiler de şifrelenmiş bir şekilde gönderiliyor.

Yani dışarıdan birisinin müdahale etmesinin de önüne geçiliyor. Bu konuda da Apple’ın çok iyi olduğunu söylemek lazım. Başarılı bir sistem kurulmuş.

 

Dahili Hoparlör Artısı Nasıl İşliyor?

Burada dikkat çeken bir başka kısım ise mini dahili hoparlör. Diyelim ki yakında bir eşyanızı kaybettiniz. Mesela cüzdanınızda AirTag var ve evde bulamıyorsunuz. O zaman cihazdan ses çıkarmasını isteyebiliyorsunuz ve bu da size cüzdanınızın nerede olduğunu gösteriyor.

AirTag nedir ve nasıl veri gönderimi yapıyor gibi sorulara az çok cevap verdik. Şimdi diğer detaylarla devam edelim.

 

Tam Konum Tespiti Özelliği

Bir diğer özellik ise tam konum tespiti özelliği. Bu özellik adım adım tarifi içeriyor. Ultra geniş bant teknolojisinden yararlanılarak sunulan bu sistem sayesinde cihazınızın yerini adım adım görebiliyorsunuz.

Bu özellik sadece ultra geniş bant destekli olan iPhone akıllı telefonlarla beraber kullanılabilir oluyor onu da eklemiş olalım. Bu telefonlar;

  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12
  • iPhone 12 Mini
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11

 

Takip Cihazı Kötü Amaçlı Olarak Kullanılırsa Ne Olur?

AirTag nedir kısmında bir şey söyledik. Aslında baştan beridir de söylüyoruz. Bu bir takip cihazı. Şimdi birincisi nasıl çalışacağı. İkincisi ise ne niyetle kullanılacağı. Bazı kullanıcılar hemen şunu akla getiriyor ki bu durum kullanıcıların izlenmesine de neden olabilir.

İstenmeden kullanıcılar izlenebilir. Bu durumun önüne geçmek isteyen Apple, bu konuda da önemli bir güvenlik önlemi almış durumda. Başka birine ait olan AirTag, sizin eşyalarınız üzerindeyse ve bu bir süredir devam ediyorsa o zaman iPhone akıllı telefonunuza bildirim gönderiliyor.

iPhone cihazın sizle olduğunu ve tüm konumunun sizinle değiştiğini algılıyor ve size bunun için uyarı veriyor. Üzerinizde veya eşyalarınızda da cihazı bulamazsanız, bildirim geldikten sonra ses çıkarmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede de sizi takip etmek isteyen kötü niyetli kullanıcıları engellemiş oluyorsunuz.

 

Arkadaşım Yanımda ve AirTag Kullanıyor?

Şimdi bir soru daha var. Diyelim ki arkadaşınız yanınızda ve beraber geziyorsunuz. Arkadaşınız cihazı kullanıyor. Fakat cihaz sizle beraber gezdiği için sanki başkasının AirTag cihazı sizin üzerinizdeymiş gibi bir durum oluşuyor. Sonuçta konum beraber değişiyor.

Fakat Apple bunu da düşünmüş. Bildirimler ve uyarı sesi sistemi, sadece AirTag  sahibinin uzaklaştığı durumlarda gönderiliyor. Yani bildirimlerin size gelmesi için takip cihazının sahibinin yanınızdan ayrılmış olması ama cihazın hala sizinle beraber konum değiştiriyor olması lazım.

 

AirTag Kurulumu Nasıl?

AirTag nedir bunu anladık fakat bu cihazı nasıl kullanacağız? AirPods kulaklıklarda olduğu gibi bu cihazda da tek dokunuş ile kurulum sistemi sunuluyor.

Tek dokunuş ile cihazı iPhone ya da iPad ile eşleştirebiliyorsunuz. İsterseniz bildirimleri Apple Watch üzerinden de alabiliyorsunuz. Daha sonra kurulum sistemleri konusunda da detayları paylaşacağız.

 

AirTag  Pili Ne Kadar Gidiyor?

Sürekli takip yapacağınız bir cihazdan söz ediyoruz. Bu ne demek? Sürekli pil kullanılacak demek. Apple bu noktada da kullanıcıların içini rahatlatacak bir açıklama yaptı. Ne olursa olsun cihazın pilinin 1 yıl gittiği söylendi.

Pil için direkt olarak seneye görüşürüz şeklinde bir açıklama yapıldı. Ayrıca pil kısmında herhangi bir azalma ya da pilin değişmesi durumu söz konusu olacak olursa bunun için de iPhone akıllı telefonlara bildirim gönderiliyor.

Ayrıca Apple, pillerin çok kolay bir şekilde değiştirilebileceğini söyledi. Çünkü kullanılan pillerin standart piller olduğu açıklandı.

 

Cihaz ne Kadar Dayanıklı?

Merak edilen sorularla devam ediyoruz. Aslında bunu AirTag nedir bölümünde söylemem lazımdı. Sonuçta bir takip cihazından söz ediyoruz ve bu cihazın başına her şey gelebilir. Özellikle cihazın suya karşı korumasının nasıl olduğu merak ediliyor. Bu konuda Apple tam koruma üzerine çalıştığını söyledi.

Cihaz IP67 sertifikasına sahip. Bu nedenle suya ve toza karşı korumalı. Diyelim ki cihaz suya düştü, yine takip edebiliyorsunuz. Tabii ki maksimum 1 metre derinlik için geçerli olan bir durum olduğunu da eklemiş olalım.

 

AirTag Fiyatı Nasıl?

Tüm soru işaretlerini giderdiğimizi umut ediyorum. Soru işaretleri tamamen giderildiyse o zaman son kısım yani fiyatları belirtelim. Fiyat açısından serinin iki ayrı seçeneği var. Eğer tek bir cihaz alacaksanız o zaman fiyat 299 TL olarak belirlenmiş.

Yüksek ya da düşük tartışılır başka konu. İkinci seçenek 4’lü paket olarak almak. Bu durumda da 999 TL ödemek gerekiyor. Bir de özel tasarım Hermes modelleri var. O modellerin fiyatlarını da daha önce paylaşmıştık.

 

AirTag Her Cihazda Kullanılabiliyor mu?

Bunu atlamayalım. Ne yazık ki takip aygıtı her cihazda kullanılamıyor. Bunun için Apple’ın satın alma sayfasında yapmış olduğu bir bilgilendirme bulunuyor. Buna göre iOS 14.5 çalıştıran bir iPhone modeline ihtiyacınız olduğu söyleniyor.

iPad kısmında da iPadOS 14.5 kullanan cihazlar destekleniyor. Daha eski modellerde bu takip cihazını kullanmak mümkün değil. Şu an için Android akıllı telefonlarda da kullanılması mümkün değil gibi gözüküyor.

 

Kutunun İçerisinde Ne Var?

Sadece ve sadece AirTag var. 4’lü alırsanız 4’lü var. Tek alırsanız tek var. Ek bir aygır ya da kılıf konulmamış.

AirTag nedir konusunda merak edilen her şeyi açıkladığımı düşünüyorum. Yine de merak ettiğiniz ek bir soru varsa yorum bölümümüz bunun için var. 🙂

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler