Google’ın Bilgisayalara Özel İşletim Sistemi ChromeOS 110 Önümüzdeki Haftalarda Görücüye Çıkıyor, Yeni Özelliklerini İnceliyoruz

Akıllı telefon pazarında hem işletim sistemi Android hem de Pixel serisi telefonlarıyla öne çıkan Google, son zamanda bilgisayar ve bilgisayarlara özel ChromeOS isimli işletim sistemiyle uğraşıyor. Linux tabanlı bir işletim sistemi olan ChromeOS’un yeni versiyonu önümüzdeki haftalarda tanıtılmaya hazırlanıyor. Google, ChromeOS 110 için birçok yeni özellik ve tasarım değişikliği yapmış. Bu değişikliklere hep beraber bakalım!

ChromeOS 110, Piyasaya Sürülmek İçin Gün Sayıyor!

Beta kullanıcısı ya da yazılım geliştirici iseniz, ChromeOS artık bunu ekranın sağ alt köşesindeki kanal etiketleriyle belirtiyor. Her kanalın kendi simgesi var: mavi Beta kullanıcılar ve yeşil Dev < > sembolleri. Hızlı Ayarlar’ın alt kısmında Beta ve Geliştirici, sürüm numarasını ve artık “En iyi yardım içeriği”ni listeleyen Geri Bildirim aracına giden bir kısayolu da göreceksiniz.

Benzer bir şekilde, “Diagnostic” uygulaması artık her tuşun çalıştığından emin olmak için bir klavye testi sunarken, yazdırma ve tarama sorunlarında hata ayıklamak için yeni bir Crosh (Terminal) komutu – printscan_debug – var: “Yeni bir Crosh komutu, cihazın geliştirici modunda olmasına gerek kalmadan daha ayrıntılı yazıcı ve tarayıcı günlüklerinin toplanmasını ve kullanıcılara ve geri bildirim raporlarına sunulmasını sağlayacaktır”

Birçok Yeni Geliştirme Bizi Bekliyor!

Ayrıca, “Başlatıcı Aramasında Otomatik Tamamlama” yeni üç iyileştirme ile birlikte geliyor:

  • Yanlış yazılan ve yanlış yazılan sorgular için güçlü otomatik tamamlama
  • Seçilen sonuç için daha net arama sonucu kategorileri
  • Klavye navigasyonu ile daha sezgisel sonuç seçimi deneyimi

ChromeOS 110, metni vurgulamanıza ve “Seçili metni dinle” için sağ tıklama menüsünü açmanıza izin vererek, bu komutu daha kolay tamamlamanızı sağlıyor. Bluetooth kulaklıklar ve mikrofonlarının iletim bant genişliği sınırlı olduğundan ses boğuk çıkıyordu. ChromeOS artık düşük bant genişliğine sahip bir kaynaktan ses sinyalinin yüksek frekanslı kısımlarını yeniden yapılandırmak için bir makine öğrenimi modeli kullanıyor. Bu sayede Google’ın “Süper Çözünürlüklü Ses” adını verdiği özellik sayesinde tüm aramalar veya uygulamalar daha doğal bir şekilde duyulabiliyor.

Keşfetmeye Devam Edin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir