Artık oyuncu bilgisayarı dendiğinde aklımıza yalnızca üst düzey donanımlara sahip, soğutma özellikleri ile ön plana çıkan bir masaüstü veya mobil ürünler gelmiyor. Aksine “oyuncu bilgisayarı” demek, özellikle oyunlar için dizayn edilmiş çevre ekipmanları demektir.
Ve bu ekipmanlardan önemli bir tanesi de hiç şüphesiz mekanik klavyelerdir. Günümüzde mekanik klavye olmadan bir oyuncu bilgisayarı kurmayı kimse arzu etmez. Zira bu tarz klavyelerin sundukları yüksek sinyal iletme kabiliyeti, günümüz rekabetçi oyunları için olmazsa olmaz bir etken durumundadır…
Fakat mekanik klavyeler için bambaşka bir sorun söz konusu ki o da bu tür klavyelerin maliyet açısından genelde yüksek olmasıdır. Bu yüzden bir çok kullanıcı halen, geleneksel klavye tipi olan membran klavyeleri tercih edebiliyorlar.
Mekanik ve membran klavyeler arasındaki temel fark, mekanik klavyelerin her tuş için ayrı anahtara sahip olmasıdır, oysa membran klavyelerde tuşlar, ortak bir PCB kartının üzerine serilmiş membran bir yüzeye bağlıdır.
Bu durum mekanik klavyelerin, her bir tuş için çok daha tepkisel bir kullanım deneyimi sunduğu anlamına gelir. Öte yandan mekanik klavyelerde tek bir mekanik anahtar türü bulunmaz. Kişinin kullanımına uygun üretilen ve hepsi farklı tepkisel özelliklere sahip onlarca mekanik anahtar seçeneği mevcuttur. Oysa membran klavyelerde farklı yazım deneyiminden söz etmek pek mümkün değildir.
Uzun lafın kısası, bütçe dostu olması açısından bir membran klavye tercih etmek akla yatkın gelebilir ancak oyuncu klavyesi kesinlikle mekanik olmalıdır. Ve bütçenizi sarsmayacak mekanik klavyelerde pekala bulunabilir.
İşte MSI Vigor GK41 LR tam olarak bu ihtiyacınızı karşılayacak türden, bütçe dostu ama yüksek hızlı mekanik anahtarlarla donatılmış bir oyuncu klavyesi.
Bütçe dostu fiyatına rağmen, MSI Vigor GK41 LR, oyuncular için inanılmaz bir değer sunan tam boyutlu bir mekanik klavye olarak öne çıkıyor. Bu sebeple, klavyenin genel tasarımı ve görünümü oldukça sadeyken, bunun yerine performans ve yazma deneyimine odaklanılmış.
Yine de Vigor GK41, çoğu oyuncunun beklentilerini karşılayacak türden bir tasarıma sahip. Anahtarların arasından yayılacak şekilde konumlandırılan RGB aydınlatma, siyah taban ve tuşlar güçlü bir kontrast oluşturuyor.
Tasarım demişken, bu klavyenin tam tuş takımı ile geldiğini söylememiz lazım. Yani sağ taraftaki numerik tuş takımı dahil geleneksel bir klavyedeki tüm tuşlar bu klavyede yerini almış durumda. Bununla birlikte Vigor GK41 görece hafif bir klavye olduğu için kolayca taşınabilir ancak kablosu modüler olmadığı için çokta taşımak isteyeceğinizi düşünmüyorum. Hafif olması dayanıklılık konusunda kafanızda soru işaretleri oluşturmasın. Zira tek parça, sert bir plastik yapıya sahip olan klavyenin gayet sağlam hissettirdiğini söyleyebilirim. Kolay kolay esneyen ve ucuz hissettiren bir ürün kesinlikle değil.
Tabii sade ve düz hatlardan oluşan bu tasarım, göze büyüleyici gelecek bir yöne sahip değil. Bunu kabul etmek lazım. Ama benzer fiyat bandındaki diğer klavyelerle kıyaslayınca Vigor GK41 LR özellikle malzeme kalitesi ile ön plana çıkacaktır.
Zaten bir makanik klavyeden asıl beklentimiz hiç şüphesiz tuşlarına bastığımızda bize sunduğu deneyimdir. Bu noktada Vigor GK41 LR oldukça iddialı, çünkü yüksek kaliteli Kailh Red anahtarlara sahip olan klavye ultra hızlı tepki süresiyle göze çarpıyor.
Tabii bu tarz mekanik anahtarlar, adı üstünde çok hızlı olunca, sıradan kullanım yapmak, yani örneğin yazı yazmak konusunda biraz alışma gerektirebilir. Eliniz adeta hafifçe çarpsa bile klavye bunu algılıyor çünkü ve hatalı basmalara sebebiyet verebiliyor…
Ancak alıştıktan sonra bu tarz bir klavye ile yazı yazmanın çok daha konforlu olduğunu da göreceksiniz. Çünkü bu mekanik anahtarlarda basma kuvvetine mukavemet eden bir parça olmadığı için tabiri caizse klavye üzerinde yağ gibi akıp gidebiliyorsunuz.
Genelde bu sınıf bir klavyede birden fazla mekanik anahtar seçeneği sunulur. Fakat Vigor GK41 LR, sadece Kailh Red mekanik switchleri ile piyasaya sunulmuş durumda. Keşke daha yazı yazma odaklı olan Mavi türden bir anahtar seçeneği de olsaymış diye düşünmeden edemedim. Özellikle Kailh markasının Box White isimli mekanik anahtarları piyasada bulabileceğiniz en iyi yazım odaklı mekanik anahtarlardan birisidir. Fakat bu anahtarları bir başka MSI oyuncu klavyesi olan Vigor GK50 Elite modelinde bulabilirsiniz.
Teorik olarak, Kailh Red anahtarlar lineer olarak tabir edilen mekanik anahtar türüne giriyorlar. Bu türde basma mesafesi, tetikleme mesafesi ve uygulanan kuvvet gibi değerler genelde düşük olur. Böylece hızlı bir tuşa basma deneyimi elde edersiniz. Ayrıca mekanik klavyeler arasında nispeten sessiz olan tür, bu tarz lineer mekanik anahtarlardır. Burada da yine genel mekanik klavyelere kıyasla daha sessiz bir deneyim bizleri karşılıyor.
Klavyenin RGB aydınlatma seçenekleri genel olarak biraz az olsa da, bu aydınlatma efektlerini kontrol etmek oldukça kolay. Klavyede bulunan birçok hızlı erişim tuşu sayesinde, aydınlatmanın parlaklığını, hızını ve efektlerini anında değiştirebilirsiniz. Ayrıca, F tuşlarında çeşitli multimedya özellikleri de atanmış. Bu kısayolları eğer isterseniz sağ altta yer alan “MSI Ejderhası” simgeli tuşla beraber ikinci fonksiyon olarak kullanabiliyorsunuz.
Özelleştirmeyle ilgili söylememiz gereken bir diğer anekdot ise, MSI Center yazılımı üzerinden de RGB aydınlatmayı kontrol edebilirsiniz. Ama şahsen MSI Center’ın çok da kullanıcı dostu olmaması ve buna karşın klavyenin kısayollarının çok daha hızlı çalışması neticesinde yazılımı kullanma ihtiyacını pek hissetmedim.
Genel olarak, MSI Vigor GK41 LR, dayanıklı yapısı, yüksek kaliteli Kailh marka mekanik anahtarları ve RGB aydınlatması ile bütçesi kısıtlı olan oyuncular için mükemmel bir tercih olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak daha yazım odaklı ve göze hoş gelen bir model arıyorsanız, MSI Vigor GK50 Elite sizin için daha doğru bir tercih olabilir.