Mainnet nedir bu yazımızda kripto para biriminin ana hatlarından olan mainnet kavramını inceleyeceğiz. Mainnet, kripto paraların ana hatlarını oluşturan mainnet genel olarak kripto paraların gerçekleştiği blok zincirlerinin adını taşıyan bir ağdır. Piyasa da bir çok koin mevcut, bu koinlerin bir çoğu bu zinciri ana hat olarak görse de, diğer kalan koinler ethereum ağını ana hat olarak işlem sürdürmektedir.
Coingecko sitesinde yaptığımız araştırma da şuan da piyasa da 13617 adet koin mevcuttur. Geçmiş yıllarda piyasaya sürülen koinler şu dönemde piyasa da başı çeken koinler arasındalar, buna örnek olarak 2017 de işlem gören koinleri belirtmekte yarar vardır. Hızlı bir şekilde ilerleyen piyasa da o dönem de daha çok ethereum ağı kullanılmaktaydı. Bir süre sonra İCO piyasaya dahil olmuştur. Bu varlıklar çoğu kullanıcıya veya yatırımcıya test net denilen sistemle aktarıldı. Testnet işlemleri bittikten sonra Mainnet işlemleri tamamlandı ve işlemler Mainnet Swap işlemleri üzerinden yatırımları kadar varlıklarına ulaşabildiler.
Mainnet Swap İşlemleri Nedir?
Mainnet Swap genel olarak testnet ağı yada ethereum ağlarında dağıtımı yapılan token ve coinler Ana ağları üzerinden yani Mainnet üzerinden dağıtılmasına verilen işlem adıdır. Bu işlemler kripto varlıkların yönetimini sağlayan kişilerin zaman kazanması için yapılmaktadır. Yatırımların artığı dönemlerde yani BOĞA piyasalarının hızlandığı dönemler de ICO veya buna benzer projelerin yöneticileri süreci kendi taraflarına çekmek için genellikle testnet veya ethereum ağlarını kullanmakadır ve süreci hızlandırmaktadırlar. Mainnet Swap işlemi ile ICO işlemlerini yapan yatırımcılara ana ağ üzerinden kendilerine yatırımlarını ulaştırırlar.
İlginizi Çekebilir: Reklam İzleyerek Para Kazanma 2022 (Aylık 5000 TL)
Mainnet Kripto Para işlemlerini Nasıl Etkiler?
Piyasanın önde gelen koinleri Örnek vermek gerekirse Bitcoin ve diğer popüler koinler Mainnet ağlarını güçlendirir ve bu da işlemlerin halen o koinlerle yapılmasına neden olmaktadır. Piyasadaki bir çok koinin varlıklarının devam etmesi ve yatırım alması için ana ağlarının çok güçlü ve revize edilebilir olması gerekmektedir. Yatırım yöneticilerinin Mainnet’e verdiği önemi o ilgili varlığa geleceği olan bir varlık olduğu fikrini vermektedir.
Geçmiş zamanlarda yapılan Lightning Network Mainnet için verilebilecek çok güzel bir örnektir. Bu güncellemenin tamamlanmasını ardından Bitcoin daha stabil hale gelmiş ve ATH rekorlarını tazelemiş ve geçmiştir.
En Önemli Mainnet Ağları Nelerdir?
EOS Mainnet Lansmanı
Normal de Eos platformu en gızlı ve ölçeklenebilir bir versiyon olarak beklenen bir blok zinciri projesiydi. EOS, merkeziyetsiz olan koinlerin geliştirilmesini sağlayan bir blok zinciridir. Dahası, bir çok temel yazılımı, hesaplar, kimlik doğrulama, bulut depolamanın yanı sıra sunucuları olduğu için bir Ethereum katili olarak bilinmektedir. Bu platform milyonlarca işlemi saniyeler içinde işlemektedir. Diğer Mainnet ağları;
- Nuls Mainnet : Nuls, bayadır uyuyan bir dev projedir. Proje, çok iyi bir deneyim sunmayı hedefliyor.
- VeChain Mainnet : İnternette nesnelerin ve blok zincirleri arasında sorun yaşanmayacak bir entegrasyonu hayata geçirmeyi hedefliyor.
- Ontology Mainnet : Ontology, blok zincirini işletmeler ve kişilere erişebilmeyi hedefleyen bir projedir.
- Ethereum Mainnet : Ethereum Mainnet, internet üzerindeki geliştiricilerin merkezi olmayan bir proje hedeflemektedir.
- Rune Mainnet
- Mith Mainnet
Mainnet olan Coinler 2022
- Bitcoin
- Ethereum
- Solana
- Cardano
Yazımız ilerleyen zamanlar da güncellenecektir. Aklınıza takılan sorular olursa yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.
Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar