Sitemize gelen bir yorumda MacBook Pro’nun sürekli donduğu yazıyordu. Bazen de MacBook yavaş çalışıyor, kasıyor gibi şikayetler aldığımız da oluyor. MacBook harika bir bilgisayar. MacBook Pro ise en kaliteli ve üst düzey bileşenleri içeren üst düzey bir cihaz. Peki bazı MacBook kullanıcıları bu şikayetleri neden alıyor?
Yıllardır Apple’ın her ürününü takip ediyoruz. Forum sitelerinde, yerli/yabancı teknoloji sitelerde yayınlanan yazılara, kullanıcı görüşlerine dikkat ediyoruz. Bu yazımızda; MacBook yavaşlaması, donması problemine çözüm olabilecek birçok öneri sunacağız. Esasında sadece MacBook’lar için değil tüm bilgisayarlar için geçerli olan yöntemler de konumuzda olacak.
Bu yöntemlerden birinin veya birkaç tanesinin işinize yarayabileceğini umuyoruz. Bu tarz teknolojik aygıtlarda birisinin işine yarayan bir yöntem diğerinin işine yaramayabiliyor. Denemeleriniz sonunda MacBook’unuz hızlandıysa veya artık donmuyorsa hangi yöntemi kullandığınızı yorum kısmından yazarsanız memnun oluruz.
MacBook’lar neden donar?
Aslında bunun 2 temel nedeni var. Donanım arızası veya işlemci, Ram ve depolama alanı gibi bileşenlerin yetersizliği. Sorunu gidermek için donanım sorunlarını elemek gerekiyor. Öncelikle donanımınızda sorun varsa bunu gidermelisiniz. Bu biraz masraflı olacaktır.
Donanımda sorun yoksa diğer yöntemlere geçebilirsiniz.
MacBook’unuzun garantisi var mı?
Eğer MacBook’unuz garanti kapsamında ise öncelikle Apple yetkili servislerinden yardım isteyebilirsiniz. Bunun için servise gitmenize gerek kalmadan telefonla sizi yönlendirebilirler. 00800 448 829 878 numaralı telefon numarasından Apple’a ulaşabilirsiniz. Apple’ın online iletişim sayfası için de tıklayınız. Apple’ın MacBook tamir ücretlerini öğrenmek için Mac Onarım Sayfasına göz atabilirsiniz.
Apple; MacBook’unuzun seri numarasını isteyecektir. MacBook seri numarasını nasıl öğreneceğinizi bilmiyorsanız buraya bakabilirsiniz. Bu yöntemle MacBook’unuzun garantisinin kalıp kalmadığını da öğrenebilirsiniz.
Telefonla yardım aldığınızda uzaktan cihazınıza erişerek gerekli işlemleri yapabiliyorlar. Bunların arasında antivirüs programıyla cihazınızı test etmek de var.
İnternet sitelerine girerken mi Macbook yavaşlıyor/donuyor?
1. İnternet hızınızı kontrol edin
İnternet hızınız çok yavaşsa bağlantı sorununu yaşamanız normal. Aldığınız internet paketini kontrol edin. İnternet hız testi yapın. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgiyi şu yazımızdan alabilirsiniz: İnternet hızı nasıl artırılır?
2. Web tarayıcınızı değiştirin
İnternet sitelerine girerken sürekli kasma oluyorsa öncelikle farklı bir web tarayıcısı kullanın. Chrome, Mozilla, Edge, Safari en çok kullanılan programlardandır. Bazen tarayıcıya kurduğunuz bir eklenti web sitelerine girerken yavaşlamaya neden olabilir. Son zamanlarda kullanmaya başladığınız eklentiler varsa onları pasif ederek bu sorundan kurtulma şansınız olabilir.
3. Kablosuz bağlantı (Wi-Fi) sorunlarını tespit edin
MacBook’unuzda Option tuşuna basılı tutarken Wi-Fi simgesine tıkladığınızda çıkan menüde yer alan “Kablosuz ağ tanıları” seçeneğine tıklayın. Wi-fi bağlantımı izle seçeneğini tıklayın.
Sürdür seçeneğini tıkladığınızda kablosuz bağlantınızın durumu hakkında ayrıntılı bilgler alırsınız. Bu aşamada bir sorunla karşılaşırsanız Apple servisindeki görevliye bu raporu iletmeniz iyi olacaktır.
MacBook’da belirli bir uygulama donuyor veya kasıyor
Bilgisayar programlarında bug adı verilen açıklar olabilir. Bu yüzden geliştiriciler sürekli güncelleme yaparlar. Her ne kadar Mac programlarında Windows’a göre çok daha az sorunlarla karşılaşılsa da kullandığınız programda sorun olabilir.
Her programın harcadığı belli bir sistem kaynağı vardır. Örneğin 4GB RAM’e sahip olan bir MacBook 2-3 GB RAM harcayan bir program veya oyunu çalıştırırken kasar-donar. Çünkü zaten sistemin harcadığı sabit bir bellek vardır. Ayrıca sürekli çalışan programların da (antivirüs programları gibi) harcadığı sabit bir bellek miktarı vardır.
MacBook’unuzda RAM yani bellek yetmiyorsa daha yüksek bir RAM satın almaktan başka çareniz yok.
MacBook hızlı açılıyor sonra yavaşlıyor
Windows’da bir uygulamayı kapattığınızda (x’e basarak) o uygulama gerçekten kapanır. Sistem kaynağı harcamaz. Ancak Apple’ın Mac ve MacBook’unda bir uygulamayı kapattığınızda o arka planda çalışmaya devam eder. Örneğin Chrome’u kapatırsanız tüm sekmeler kapanacaktır. Ancak Chrome çalışmaya arka planda devam edecektir. Apple bunu uygulamalar daha hızlı açılsın diye yapıyor. Ama arka planda çalışan uygulamaların bize bir maliyeti var. Çünkü hepsi sistem kaynaklarını harcıyor.
Bu yüzden Mac ve Macbook hızlı açılsa da zamanla açılan uygulamaların etkisiyle yavaşlamaya başlıyor. Her açtığınız program hafızayı kullanıyor.
Bu sorunu çözmenin 2 yolu var:
- MacBook’unuzu belirli aralıklarla yeniden başlatabilirsiniz.
- Gereksiz uygulamaları tamamen kapatabilirsiniz. Bunun için Command ve Q tuşlarına basarken programı kapatmalısınız.
Ayrıca web tarayıcısında her açtığınız sekme sistemde CPU’nun çalışmasına nede olur. Bu da bilgisayarın ısınması ile kendini belli eder. Web tarayıcısında kullanmadığınız sekmeleri kapatın.
Hangi programların aşırı kaynak kullandığını kontrol edin.
Mac ve Macbook’larda Etkinlik Monitörü denilen uygulama ile hangi programın ne kadar sistem kaynağı kullandığını görebilirsiniz. Bu konuda önümüzdeki günlerde ayrıntılı bir rehber hazırlamayı düşünüyoruz.
Etkinlik Monitörü’nden aşırı kaynak tüketen programları tespit edin. Genelde şüpheli malware tarzı programlar sistemi sömürürler.
MacBook daima yavaş
MacBook’unuzu yeniden başlattığınız halde yavaşlık/kasma/donma devam mı ediyor? Sebepleri şunlar olabilir:
- Bozuk dizin
- Virüs
- Donanım sorunları
- Dağınıklık
- Güncel olmayan yazılım
- Donanım eksikliği
Bozuk dizini düzeltmek
Apple teknisyenleriyle görüşürseniz size ilk olarak MacBook’unuzu Safe Mod’da yani Güvenli Kip’te çalıştırmanızı söyleyecektir. Güvenli kipte çalıştırmak dizin hatalarını düzeltir.
MacBook’unuzu Güvenli kipte çalıştırmak için;
- Bilgisayarınızı kapatın veya yeniden başlatın.
- Açılırken Shift tuşuna basılı tutun. Apple logosu görününce bu tuşu bırakın.
Bunu yaptığınızda belirli bir iyileştirme sağlarsanız belirli aralıklarla cihazınızı güvenli kipte çalıştırın.
Sorun düzelmezse MacBook’unuzun NVRAM, PVRAM ve SMC’sini sıfırlamak da bir çözüm olabilir. Bu konuyu da önümüzdeki günlerde işleyeceğiz.
MacBook virüs sorunu
MacBook’lara her ne kadar Windows PC’lere göre çok daha az virüs bulaşma riski olsa da Mac sistemleri de sık sık hacker’ların hedefi olmaktadır.
Virüsler bilgisayarları yavaşlatır. Bu bir gerçek. Birçok antivirüs programı var. Bunların içinde Apple teknisyenlerinin yönlendirdiği program MalwareBytes. Bu programın ücretsiz bir versiyonu da var. Yükleyip tüm sisteminizi taratın.
Donanım Sorunları
Her bilgisayarda bulunan CPU, RAM ve Harddisk’in bilgisayarın performansı üzerinde çok etkisi vardır. Birkaç yıl önce aldığınız MacBook’un bu bileşenleri artık yeterli gelmiyor olabilir. Harddisk yerine SSD kullanmıyorsanız yani mekanik harddisklerden kullanıyorsanız Bad sektör adı verilen harddiskin belirli kısımlarının işlevini yitirmesi sorunu ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bad sektörler işletim sistemlerinin donmasına, yavaşlamasına neden olabilir. CPU ve RAM tarafında da anakartınızın izin verdiği ölçüde yüksetme yapabilirsiniz.
Mac veya MacBook’unuzun donanımsal sorunu olup olmadığını anlamak için Apple’ın Tanı programını kullanabilirsiniz. Bu konuda Apple güzel bir rehber hazırlamış. 2013’ten önce satın aldığınız MacBook’lar için Apple donanım testini de yapabilirsiniz.
Macbook’unuzu düzenleyin
- Belirli aralıklarla MacBook’unuzda düzenleme yapın. Kullanmadığınız programları silin. Harddiskinizde yer açın. MacBook açılırken otomatik başlayan programları kontrol ederek, ihtiyacınız olmayanları kaldırın. Özellikle işletim sisteminizin olduğu harddisk alanında boş yer olsun.
- MacBook açılırken açılmaya çalışan programları engelleyin. Onları çalıştırmak istediğinizde zaten simgelerine tıklayarak çalıştırabileceksiniz. Arka planda çalışıp da kaynak harcamalarına gerek yok. Açılışta çalışan programları kontrol etmek için Sol üstte yer alan Elma logosuna tıklayın. Gelen menüde Sistem Tercihleri yazısına tıklayın.
Kullanıcılar ve Gruplar simgesini tıkladığınızda açılan ekrandan ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.
- CleanMyMac ve CCleaner gibi programlar harika iş görüyorlar. Ücretsiz sürümleri de var. Onları da denemenizi öneririm. Bunlardan Ccleaner’ı en az 7-8 yıldır kullanıyorum. Tek tıklamada 3-4 GB çöp veri silen güzel bir program.
Kullandığınız yazılımları güncelleyin
Bu kısım çokemelli. MacOS güncellemesi yaptınız. Ama onda çalışan programlar eski sürüme göre yapılmıştı. Böyle bir durumda sorun yaşamanız doğal. Yazılım geliştiriciler MacOS güncellemelerine göre kendi yazılımlarını da geliştirirler. Bunları takip edin ve güncellemelerini yapın. Yazılımların çoğu güncelleme konusunda bir uyarı verir. Bunu kabul ederek güncelleme yapabilirsiniz. Uyarı vermeyen yazılımların da menülerinde bununla ilgili bir seçenek olur. Oradan da güncelleme yapabilirsiniz.
Güncel olmayan yazılımlar hackerların özellikle hedefindedirler. Güvenlik açısından da mutlaka güncellemelerinizi yapın.
Donanım eksikliği
Her cihaz birkaç yıl içinde eskir. MacBook’lar bu konuda en iyilerinden biri de olsa 10 yıllık bir MacBook’u değiştirmenin zamanı da gelmiş olabilir. Bu kişiye ve kullandığı programlara göre de değişmektedir.
Apple ve başka özel firmalar Mac/Macbook malzemeleri satmaktadır. RAM, işlemci gibi malzemeleri satın alıp cihazınızı yükseltebilirsiniz. Kullandığınız harddisk SSD değilse önce bunu bir değiştirmenizi ısrarla öneririm. Normal harddisk Şahin S ise SSD Ferrari’dir.
Sonuç;
Bu yazımızda Mac ve MacBook kullananların yavaşlama/donma ve kasma gibi sorunları nasıl çözebileceğini anlattık. Umarım işinize yaramıştır. Sizin de Mac ve MacBook hızlandırma konusunda önerileriniz varsa yorum kısmından yazabilirsiniz.
Keşfetmeye Devam Edin